oktober 9, 2013 11:46 f m
Published by

Konferens genomförd i Halmstad

Sport & Affärer arrangerade heldagsseminariet tillsammans med Halmstad kommun, platsen Halmstad stadsteater. Programmet var fullspäckat med intressant innehåll. Lennart Ekdal var moderator. Bli en vinnare genom idrotten var rubriken. Caddie var givetvis på plats.

Förmiddagspasset innehöll en nordisk kombination med Sverige, Norge och Danmark där öppningsanförandet gjordes av RF ordförande Karin Mattson Weijber. Hon förde ett samtal om kommunernas roll för spontan-, bredd- och elitidrott samt internationella evenemang. Hon beskrev även nuläget kring arbetet med den svenska vinter-OS ansökan 2022.

Vi fick sedan lyssna till de två starka männen från Göteborg, Göran Johansson f.d kommunstyrelsens ordförande och Leif Nilsson f.d vd för Göteborg & CO. Ledda av moderator Ekdal avhandlades den resa som Göteborg gjort som evenemangsstad. Vi fick höra många anekdoter men även tips på hur deras framgång började. Något som lyftes fram som viktigt var samverkan mellan politiker och företagare i staden samt att involvera stadens innevånare. En annan viktig framgångsfaktor var ”våga och ha viljan” att genomföra stora evenemang. Och det viktigaste ”att ha sköj”.

På videolänk fick vi lyssna till Gerhard Heiberg, styrelseledamot i IOK och chef för IOK:s marknadskommission. Han berättade om IOK:s sponsorupplägg, det var många nollor bakom dollar tecknet. Intressant att höra hur de fördelar sponsorintäkterna samt att man som rättighet ställer höga krav på sina sponsorer. Gerhards norska kollega Petter Rönningen var på plats och berättade om den regionala betydelsen av att vinna och genomföra ett vinter-OS. Petter berättade om sin erfarenhet från OS arbete dels bidningprocesser där han medverkat som rådgivare efter Lillehammer (Vancouver, London, Sotji) och dels som expert för själva genomförandet. Nu är han även delaktig i Oslos ansökan till vinter OS 2022. Intressant att höra om hur Lillehammer ville sätta sig på så väl den inhemska, norska kartan, som den internationella.

Dansken Lars Lundov CEO på Sport Event Danmark avslutade förmiddagspasset med att berätta om hur Danmark jobbar med att utveckla och stötta idrottsevenemang. Danmark jobbar mycket utifrån att få turistekonomisk vinning av alla evenemang och strategin är förankrad politiskt.

IMG_4182

På eftermiddagen fick värdkommunen Halmstad berätta om den fantastiska sommaren de hade i år. Med SM veckan, Dam EM och Gyllene Tider konsert som alla avlöste varandra.

Göran Havik från SvFF som var organisationschef för Dam EM gick mer in på djupet i hur lyckat europamästerskapet varit. Dels regionalt i de städer där EM anordnades samt att det var rekord i antal publik i damfotbollssammanhang.

Vi som åhörare fick sedan en inblick i ”World Stadium Index”. Jens Alm, analytiker vid idrottens analysinstitut i Köpenhamn. Förklarade om problematiken kring när arenor uppförs till stora idrottsevenemang och hur deras ekonomi är efter evenemanget. En avgörande faktor är att ha en hyresgäst knuten till arenan efter evenmanget.

Niklas Birgetz, vd för Sponsrings och eventföreningen presenterade branschens siffror och lyfte fram trender. Hållbarhet och miljöperspektivet lyftes fram som en förutsättning för evenemang i framtiden.

Mot slutet på dagen fick vi lyssna mer ingående vad olika idrotter gör för att skapa bra evenemang och kopplingen till olika regioner. Golf, ishockey, handboll, basket, bilsport, bandy och innebandy berättade om sina ligor evenemang och utmaningar. Intressant att höra hur morotsporten jobbar med miljöfrågan och ligger veklingen i framkant. De har till och med fått EU stöd för att köra motocross, för att köra och sprätta upp grus som tydligen är bra för floran och insekterna i det specifika området. Halmstad vill profilera sig som Golfhuvudstad för att öka besöksnäringen. SHL har gjort ett namnbyte, en av anledningarna var att särskilja sig från alla andra serier där högsta serien heter elitserien. Basketförbundet vill rida på vågen av de båda seniorlagens succé i EM slutspelen i sommar och höst. Kanske en ansökan om att få arrangera Basket EM i Sverige framöver?

Sist men inte minst skulle priset till Sveriges främsta idrottskommuner delas ut.

Det var ett huvudpris Årets främsta idrottskommun som vanns av Växjö. Elit, bredd och modernt arenaområde var några av argumenten. Det fanns även tre underkategorier som vanns av Södertälje på elitlistan, Borås kom etta på breddidrottslistan och Stockholm kom ett på eventlistan.

IMG_4210

 

 

 

Categorised in: