april 5, 2018 7:10 e m
Published by

Svensk fotbolls samhällsnytta kartlagd

I veckan presenterade revisionsbolaget E&Y den årliga rapporten “Hur mår svensk elitfotboll?“. I årets rapport fokuseras det för första gången kring samhällsnyttans effekter. Uppdragsgivarna Svensk Elitfotboll (SEF) kunde konstatera att all den samhällsnytta som Allsvenskan tillsammans med Superettan genererar, uppgår till 775 miljoner kronor.

 

I sitt pressmeddelande konstaterar en av rapportens författare, Mikael Bergsten, att fotboll ger många kvalitativa värden som kommer samhället till del:

 

– Fotboll skapar ett mer öppet, jämlikt och inkluderande samhälle. Vår rapport sätter både siffror och ord på hur fotbollen har bidragit till samhället under 2017. Vi har dock bara skrapat på ytan genom att enbart titta på tre parametrar av samhällsnyttan. Vi hoppas att Svensk Elitfotboll fortsätter att aktivt arbeta med att bidra till samhället, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY och medförfattare till rapporten.

 

Rapporten konstaterar vidare att Svensk Elitfotbolls bidrag mynnar ut i förbättrad hälsa och välbefinnande, inkludering genom sysselsättning samt ideella insatser. Totalt sysselsätts 23 000 barn, ungdomar och unga vuxna, och man engagerar 3 500 ideella ledare. Dessutom fick 200 personer sysselsättning. Sponsorer bidrar med 389 miljoner kronor till de allsvenska klubbarna.

 

Om du är intresserad av rapporten i sin helhet går den att finna här: RAPPORT

 

Categorised in: ,